TribeHired Sdn Bhd (Co. No. 1053861-T)

Personal Data Notice / Notis Data Peribadi


In compliance with the Personal Data Protection Act 2010 and its regulations, this notice is issued to all our valued clients and/ or prospective clients. This Notice will inform you of your rights with regards to your personal data that has been and/or will be, collected and processed by us.

1. Collection and processing of personal data
We have collected and will collect your personal data to be processed by us in the course of your present or future dealings with TribeHired Sdn Bhd (Co. No. 1053861-T), its subsidiary(ies), it's associated company(ies), its joint venture partners, including of all of its shareholder(s), its director(s), its employee(s), its supplier(s), its contractor(s) and/or its permitted person(s) ("we", "our", "us" or "Company"). Your personal data enables us to achieve the Purpose in clause 3 herein that are in connection with our business.

2. Description of personal data
The personal data that you will provide may include but not limited to, your name, phone numbers, emails, nationality, location, and sensitive personal data, including but not limited to, resume, details contained in social media you signed up, eg. your profile photo, work experience, education experience, interests and pages you liked.

3. Purpose
The collection and processing of personal data includes but not limited to the following purposes:
    a. Job Application & Recruitment Services
    • Create your user profile with us online at TribeHired's website, namely http://tribehired.com ("Website");
    • Disclose, share or otherwise make available your resume to the potential employers for your job applications;
    • Communication and delivery of information by e-mail and other telecommunication means, including telephone calls or text messages or social media under two (2) categories:-
      1. You as the user of the Website will be notified:-
        • when your friends are signing up to our Website;
        • when you are applying to jobs via our Website;
        • when any employer has downloaded your resume of which has been deposited with us;
        • when you are matched with the potential employer based on your backgrounds, qualifications and the requirements stipulated by the employer;
        • when you require technical support, eg. issues pertaining to incomplete upload of resume, unsuccessful change of profile pictures, etc;
      2. You as the referee by your friends or someone whom you have given your express and explicit consent for referral purpose, you will be notified once your friend has referred you to us;
    b. Marketing
    • Marketing of our services to you either via e-mails, and other telecommunication means, including but not limited to, telephone calls or text messages or social media;
    c. General
    • Entry into necessary agreements, contracts, memorandum, and/or arrangements to purchase the products or services from us;
    • Delivery of notice, documents, forms, and other documents under the agreements, contracts, memorandum and/or arrangements;
    • Necessary performance of other obligations under the agreements, contracts, memorandum and/or arrangements;
    • Customer relationship management procedures whichever we deem necessary and fit;
    • Client profiling activities in connection with our services and products;
    • Research, benchmarking and statistical analysis;
    • Such other purposes provided for in our particular or specific services or products offered by us;
    d. Legal Compliance
    • Prevention, hindrance, reporting of any crime including but not limited to fraud, bribery and money laundering;
    • Compliance to any legal or regulatory requirements relating to the provision of our services/ products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any associated, subsidiary, related companies of our group.

4. Sources
The sources that we may obtain your personal data includes but not limited to job portals, social media, our business associates, online search engines, forms, irrespective online or offline, including registration forms, survey forms, name cards or any identity materials that you have distributed voluntarily, business directory(ies) or listing(s) that you have subscribed to share your information, and other sources.

5. Class of Third Parties
Generally, your personal data with us will be kept confidential. You hereby consent and authorize us to disclose your personal data to the following categories of third parties:
  1. your potential employers including but not limited to, our partner university(ies);
  2. our business associates, including but not limited to, job recruitment related company(ies);
  3. our associated, subsidiary, related companies of the Company regardless whether such companies are within or outside Malaysia;
  4. our auditors, business consultants, accountants, legal advisors or other professional advisers and/or consultants as we deem necessary and appropriate;
  5. our sub-contractors or third party service or product providers as we deem necessary or appropriate including but not limited to, our outsourced company for marketing or/and for mass emailing purposes regardless whether such companies are within or outside Malaysia;
  6. any person to whom we are compelled to or required under law or in response to a local or state or federal authority, industry regulator, enforcement agency, statutory authority, court of laws, tribunal, arbitration centre, commission or council or association legally authorized by law.

6. Your Obligations
It is obligatory for you to supply your personal data to us in the most accurate manner. Failing which, we are unable to process your personal data on your behalf and for the Purpose stated in clause 3 herein and all relationships created or to be created between us shall then be terminated and ceased to be in effect immediately.

7. Your Rights
  1. Right to request access to personal data:
    You are entitled to request access to your personal data that is processed by us with reasonable notice.
  2. Right to request correction of personal data:
    You are entitled to request the correction of your personal data that is held by us with reasonable notice. With respect to this, you may:
    • request correction and/ or update of your personal data that is inaccurate, incomplete or out-of-date; and
    • request retention of your personal data only as long as necessary for the fulfillment of the Purpose stated in clause 3 herein.
  3. Rights to limit processing of your personal data
    You are entitled to limit our processing of your personal data by expressly withdrawing in full, your consent given previously, in each case, including for direct marketing purposes subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and within a reasonable time period.
8. Contact to make inquiries and complaints regarding personal data
If you intend to exercise your rights in clause 7 or to make inquiries or complaints regarding your personal data, our policies, procedures in relation to processing your personal data, you may contact us at:-

TribeHired Sdn Bhd
Block H-1-4
Plaza Damas
Jalan Sri Hartamas 1
50480 Kuala Lumpur
  +603 6206 1981
  support@tribehired.com

Dengan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan peraturan-peraturannya, notis ini adalah dikeluarkan kepada semua pelanggan kami yang dihargai dan/atau bakal pelanggan kami. Notis ini akan memaklumkan anda tentang hak anda berkaitan dengan data peribadi anda yang telah dan/atau akan dikumpul dan diproses oleh kami.

1. Pengumpulan dan Pemprosesan Data Peribadi
Kami telah dan akan mengumpul data peribadi anda untuk diproses oleh kami bagi pihak anda untuk urusan pada masa kini atau masa depan anda TribeHired Sdn Bhd (Co. No. 1053861-T), anak syarikat, syarikat bersekutu dengannya, rakan kongsi usaha samanya, termasuk semua pemegang saham, pengarah, pekerjanya, pembekal, kontraktor dan/atau orang yang dibenarkan ("kami", "atau Syarikat"). Maklumat peribadi anda membolehkan kami mencapai Tujuan-tujuan dalam kausa 3 sini yang berkaitan dengan perniagaan kami.

2. Sifat Data Peribadi
Data peribadi yang anda menyediakan termasuk tetapi tidak terhad kepada, nama, nombor telefon, e-mel, kebangsaan, lokasi, dan data peribadi sensitif, termasuk tetapi tidak terhad kepada, resume, butir-butir yang terkandung dalam media sosial anda yang telah mendaftar, misalnya, foto profil anda, pengalaman kerja, pengalaman pendidikan, minat dan muka halaman yang anda suka.

3. Tujuan-Tujuan
Pengumpulan dan pemprosesan data peribadi termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan-tujuan berikut:
    a. Permohonan Jawatan & Perkhidmatan Pengrekrutan
    • Mewujudkan profil pengguna anda dengan kami secara online di laman web TribeHired, iaitu http://tribehired.com ("Laman Web");
    • Mendedahkan, berkongsi atau menyediakan resume anda kepada bakal majikan untuk permohonan kerja anda;
    • Komunikasi dan penyampaian maklumat melalui e-mel dan cara telekomunikasi lain, termasuk panggilan telefon atau mesej teks atau media sosial di bawah dua (2) kategori:-
      1. Anda sebagai pengguna Laman Web tersebut, di mana anda akan dimaklumkan:-
        • apabila rakan-rakan anda mendaftar dengan laman web kami;
        • apabila anda memohon untuk pekerjaan melalui laman web kami;
        • apabila mana-mana majikan telah muat turun resume anda yang telah disimpan dengan kami;
        • apabila anda dipadan dengan majikan yang berpotensi berdasarkan latar belakang anda, kelayakan dan keperluan yang ditetapkan oleh majikan;
        • apabila anda memerlukan sokongan teknikal, misalnya, isu-isu yang berkaitan dengan muat naik resume yang tidak lengkap, perubahan gambar profil yang tidak berjaya, dan lain-lain;
      2. Anda sebagai rujukan oleh rakan-rakan anda atau seseorang yang anda telah memberikan persetujuan yang jelas dan nyata untuk tujuan rujukan, anda akan diberitahu sebaik sahaja rakan anda telah merujuk anda kepada kami;
    b. Pemasaran
    • Pemasaran perkhidmatan kami kepada anda sama ada melalui e-mel, dan cara-cara telekomunikasi lain, termasuk tetapi tidak terhad kepada, panggilan telefon atau mesej teks atau media sosial;
    c. Am
    • Kemasukan perjanjian yang perlu, kontrak, memorandum, dan/atau urusan untuk membeli produk atau perkhidmatan daripada kami;
    • Penyampaian notis, dokumen, borang, dan dokumen lain di bawah perjanjian, kontrak, memorandum, dan/atau urusan;
    • Prestasi yang perlu dari segi obligasi lain di bawah perjanjian, kontrak, memorandum, dan/atau urusan;
    • Prosedur pengurusan hubungan pelanggan yang mana kami fikirkan perlu dan patut;
    • Aktiviti profil pelanggan berkaitan dengan perkhidmatan dan produk kami;
    • Penyelidikan, penanda aras dan analisis statistik;
    • Tujuan-tujuan lain yang diperuntukkan dalam perkhidmatan atau produk tertentu atau khusus yang ditawarkan oleh kami;
    d. Pematuhan Undang-Undang
    • Pencegahan, laporan bagi apa-apa jenayah termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan, rasuah dan pengubahan wang haram;
    • Pematuhan kepada mana-mana undang-undang atau peraturan terpakai yang berkaitan dengan perkhidmatan/ produk kami dan untuk mendedah di bawah keperluan mana-mana undang-undang yang terpakai, peraturan, arahan, perintah mahkamah, perintah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod berkenaan kepada kami atau mana-mana yang berkaitan, anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dalam kumpulan kami.

4. Sumber
Sumber-sumber yang kami memperoleh data peribadi anda termasuk tetapi tidak terhad kepada kepada portal pekerjaan, media sosial, rakan perniagaan kami, enjin carian online, borang tanpa mengira online atau offline, termasuk borang pendaftaran, borang kaji selidik, kad nama atau apa-apa bahan identiti anda telah diedarkan secara sukarela, direktori perniagaan atau senarai yang anda telah melanggan untuk berkongsi maklumat anda, dan sumber-sumber lain.

5. Kelas Pihak Ketiga
Secara amnya, data peribadi anda dengan kami akan dirahsiakan. Dengan ini, anda telah bersetuju dan memberi kuasa kepada kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepada kategori pihak berikut:
  1. bakal majikan anda termasuk tetapi tidak terhad kepada, universiti rakan kongsi kami;
  2. rakan perniagaan kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada, syarikat berkaitan dengan kerja pengrekrutan;
  3. syarikat bersekutu, anak syarikat, syarikat-syarikat yang berkaitan dengan syarikat kami tanpa mengira sama ada syarikat-syarikat tersebut berada di dalam atau di luar Malaysia;
  4. juruaudit kami, perunding perniagaan, akauntan, penasihat undang-undang atau penasihat profesional yang lain dan/atau perunding yang kami fikirkan perlu dan sesuai;
  5. sub-kontraktor atau perkhidmatan atau produk pembekal pihak ketiga sebagaimana yang kami fikirkan perlu atau sesuai termasuk tetapi tidak terhad kepada, syarikat penyumberan luar kami untuk pemasaran dan/atau untuk tujuan menghantar e-mel massa tidak kira sama ada syarikat-syarikat tersebut berada di dalam atau di luar Malaysia;
  6. mana-mana pihak yang kami diwajib atau dikehendaki bawah undang-undang atau sebagai tindakbalas kepada suatu pihak berkuasa tempatan atau negeri atau persekutuan, pengawal selia industri , agensi penguatkuasa, pihak berkuasa berkanun, mahkamah, tribunal, pusat timbang tara, pesuruhjaya atau majlis atau persatuan undang-undang yang diberi kuasa oleh undang-undang.

6. Kewajipan Anda
Adalah wajib bagi anda untuk membekalkan data peribadi anda kepada kami dengan kaedah yang paling tepat. Sekiranya anda tidak membekalkan data peribadi anda, kami tidak dapat memproses data peribadi anda untuk anda bagi Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam kausa 3 sini dan semua hubungan yang diwujudkan atau yang akan diwujudkan antara kami hendaklah kemudiannya ditamatkan dan diberhentikan serta-merta.

7. Hak-Hak Anda
  1. Hak meminta akses kepada data peribadi:
    Anda berhak untuk meminta akses kepada data peribadi anda yang diproses oleh kami dengan notis yang munasabah.
  2. Hak meminta pembetulan data peribadi:
    Anda berhak untuk meminta pembetulan data peribadi anda yang dipegang oleh kami dengan notis yang munasabah. Berkenaan dengan ini, anda boleh:
    • meminta pembetulan dan/atau pengemaskinian data peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau tidak dikemaskini; dan
    • meminta untuk menyimpan data peribadi anda untuk memenuhi Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam kausa 3 ini.
  3. Hak menghadkan pemprosesan data peribadi anda
    Anda berhak untuk menghadkan pemprosesan kami dengan data peribadi anda dengan permohonan untuk menarik balik kebenaran anda sepenuhnya dalam setiap kes sebelum ini, termasuk tujuan untuk pemasaran langsung dan tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang, syarat-syarat kontrak dan dalam tempoh masa yang munasabah.
8. Butir-butir hubungan untuk membuat pertanyaan dan aduan mengenai data peribadi
Jika anda ingin untuk melaksanakan hak-hak anda dalam kausa 7 untuk membuat pertanyaan atau aduan mengenai data peribadi anda, polisi, prosedur berhubung dengan pemprosesan data peribadi anda, anda boleh hubungi kami di:-

TribeHired Sdn Bhd
Block H-1-4
Plaza Damas
Jalan Sri Hartamas 1
50480 Kuala Lumpur
  +603 6206 1981
  support@tribehired.com